
حال ممکن است این سؤال مطرح شود که محصولات ارگانیک چه خصوصیاتی دارند و تولید آنان چه مزایا و معایبی را بهدنبال دارد؟
محصولات سالم و ارگانیک اصطلاحاً به محصولی گفته میشود که عاری از مواد و ترکیبات سمی و آلاینده باشد و یا با رعایت حداکثر مقدار باقیمانده مجاز مواد شیمیایی موجود در آن و رعایت سایر استاندارهای تعیینشده ازجمله محدودیت استفاده از نهادههای شیمیایی، جلوگیری از ورود لجن فاضلاب به زمینهای کشاورزی، جلوگیری از تابش پرتوهای یونیزهکننده و... در نهایت بتواند گواهینامه مربوط به محصولات ارگانیک را اخذ نماید و در گروه محصولات سالم قرار گیرد. بنابراین عمدهترین نهادههای مورد استفاده در تولید این محصولات، نهادهها و کودهای ارگانیک و بیولوژیک هستند. لازم به ذکر است که تولیدکنندگان محصولات ارگانیک مجاز به استفاده از بذور دستکاریشده ژنتیکی نیز نیستند. در ادامه به طور مختصر به مزایا و معایب تولید محصولات ارگانیک خواهیم پرداخت.
مقابله با سرطان به کمک محصولات ارگانیک
مهمترین مزیت محصولات ارگانیک بیشک سلامت و بیخطر بودن آن برای مصرفکننده میباشد، اما این موضوع بهتنهایی محرکی کافی برای کشاورز جهت استفاده از روشهای ارگانیک برای تولید محصول محسوب نمیشود، چراکه تولید محصولات ارگانیک علیرغم تمامی فوایدی که بر سلامت جامعه و محیط زیست میگذارد، دارای پیچیدگیهایی نیز میباشد؛ به طوری که دریافت گواهی تأیید سلامت و مراحل تولید این محصولات فرآیند سادهای نبوده و به علاوه، هزینهبر نیز میباشد. اما چیزی که میتواند جبرانکننده بوده و مشوق کشاورزان باشد، قیمت بالاتر محصولات ارگانیک و همچنین وجود بازار تقاضا برای آن میباشد.
بنابراین افزایش آگاهی و فرهنگ مردم جامعه در راستای مصرف بیشتر محصولات ارگانیک، افزایش دانش و آگاهی کشاورزان در راستای تولید و همچنین تسهیل موانع موجود بر سر راه تولیدات ارگانیک ازجمله موانع دریافت مجوز و نظارت بر محصولات میتوانند به طور موازی تولید و مصرف محصولات ارگانیک و سالم در کشور را افزایش داده و بنابراین سلامت جامعه و آمار شیوع بیماریها و بخصوص سرطان را بهبود بخشد و آینده ای بهتر برای نسل آینده به ارمغان آورد.
اهمیت کشاورزی ارگنیک
کشاورزی ارگانیک، سیستم کشاورزی که از کنترل آفات مبتنی بر اکولوژیکی و کودهای بیولوژیکی که عمدتاً از ضایعات حیوانی و گیاهی و گیاهان پوششی تثبیت کننده نیتروژن بهدست میآیند، استفاده میکند. کشاورزی ارگانیک مدرن بهعنوان پاسخی به آسیبهای زیستمحیطی ناشی از استفاده از آفتکشهای شیمیایی و کودهای شیمیایی در کشاورزی معمولی توسعه یافته است و دارای مزایای زیست محیطی متعددی است.
در مقایسه با کشاورزی معمولی، کشاورزی ارگانیک از آفتکشهای کمتری استفاده میکند، فرسایش خاک را کاهش میدهد، شسته شدن نیترات به آبهای زیرزمینی و آبهای سطحی را کاهش میدهد و فضولات حیوانی را به داخل مزرعه بازیافت میکند. این مزایا با هزینههای بالاتر غذا برای مصرفکنندگان و عموماً بازدهی پایینتر متعادل میشود. در واقع، مشخص شده است که بازده محصولات ارگانیک به طور کلی حدود 25 درصد کمتر از محصولات کود npk مانند کود سه بیست است، اگرچه بسته به نوع محصول میتواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد. چالش کشاورزی ارگانیک آینده حفظ مزایای زیستمحیطی، افزایش بازده و کاهش قیمتها در عین مقابله با چالشهای تغییرات آب و هوایی و افزایش جمعیت جهان خواهد بود.
تولید محصولات ارگانیک از کجا سرچشمه میگیرد؟
مفاهیم کشاورزی محصولات ارگانیک در اوایل دهه 1900 توسط سر آلبرت هاوارد، اف.اچ کینگ، رودولف اشتاینر و دیگران که معتقد بودند استفاده از کودهای حیوانی (اغلب به صورت کمپوست)، محصولات پوششی، تناوب زراعی و کنترل آفات مبتنی بر بیولوژیک توسعه یافت و منجر به یک سیستم کشاورزی بهتر شد. هاوارد که در هند بهعنوان یک محقق کشاورزی کار کرده بود، از شیوههای کشاورزی سنتی و پایداری که در آنجا با آن مواجه شد الهام گرفت و از پذیرش آنها در غرب حمایت کرد. چنین اقداماتی بیشتر توسط مدافعان مختلف- مانند J.I. رودال و پسرش رابرت، در دهه 1940 و به بعد، که مجله باغبانی و کشاورزی ارگانیک و تعدادی متون در مورد کشاورزی ارگانیک را منتشر کردند. تقاضا برای مواد غذایی ارگانیک در دهه 1960 با انتشار کتاب بهار خاموش توسط راشل کارسون تحریک شد که میزان آسیبهای زیستمحیطی ناشی از حشرهکشها را مستند کرد.
فروش مواد غذایی و محصولات ارگانیک از اواخر قرن بیستم به طور پیوسته افزایش یافت. آگاهی زیست محیطی بیشتر، همراه با نگرانی در مورد اثرات بهداشتی باقی مانده آفت کشها و مصرف محصولات اصلاحشده ژنتیکی (GMO)، رشد بخش ارگانیک را تقویت کرد. در ایالات متحده فروش خرده فروشی از 20.39 میلیارد دلار در سال 2008 به 47.9 میلیارد دلار در سال 2019 افزایش یافت، در حالی که فروش در اروپا به بیش از 52 میلیارد دلار (45 میلیارد یورو) در سال 2019 رسید.
قیمت مواد غذایی و محصولات ارگانیک به طور کلی بالاتر از غذاهای معمولی است. بسته به محصول، فصل، و تنوع عرضه و تقاضا، قیمت مواد غذایی ارگانیک میتواند از کمتر از 10 درصد کمتر تا بیش از 100 درصد بالاتر از قیمت محصولات معمولی باشد.
منبع: راسخون
شناسه خبر 84464