شناسه خبر:32957
1399/9/13 09:29:48
رقابت یا گران‌فروشی در توزیع گوشت قرمز؛

رخ‌های متفاوت قصابی‌های سنندج از کجا آب می‌خورد؟

سپهرغرب، گروه خبر: عرضه گوشت قرمز در شهر سنندج با قیمت‌های مختلفی روبه‌رو بوده، به طوری‌که گاه اختلاف قیمتی عرضه‌کنندگان گوشت قرمز بسیار زیاد است.

اگر بخواهیم برای گرانی گوشت قرمز توجیهی پیدا کنیم بدون‌شک نوسانات ارزی و بالا و پایین رفتن قیمت ارز یکی از دلایل این افزایش قیمت است. با اطلاعاتی که کم و بیش در اختیار داشتیم به چند قصابی شهر سنندج برای اطلاع بیشتر در مورد ‌گرانی‌های اخیر گوشت قرمز مراجعه کردیم.

شریعتی یکی از قصاب‌های بازار سنندج، دلیل گرانی گوشت قرمز را ابتدا «افزایش قیمت ارز» بیان کرده و البته منفعت‌طلب‌های این بازار را نیز که به گفته او فقط چند نفر انگشت‌شمار هستند را سبب این افزایش قیمت‌ها می‌دانست.

وی افزود: فرستادن دام به دیگر استان‌های کشور در خالی که نیاز گوشت قرمز استان هنوز تأمین نشده و صادرات بی‌رویه دام به خارج از کشور را از دیگر دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز در استان دانست.

شریعتی در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: اگر گوشت به اندازه کافی در استان وجود داشته باشد و در اختیار قصاب‌ها برای عرضه قرار گیرد دیگر شاهد این افزایش قیمت نخواهیم بود و شاید قیمت گوشت نیز با عرضه زیاد آن کاهشی شود.

در ادامه برای اطلاع بیشتر از گرانی‌های اخیر بازار گوشت قرمز با فرزاد سردارزاده رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صمت کردستان گفت‌وگو کردیم که خواهد آمد:

وی افزود: قیمت گوشت قرمز در سطح استان به نوعی تابعی از قیمت دام زنده است به گونه‌ای که هراندازه دام زنده در سطح عرضه وجود داشته باشد و توسط دامدار و چوبدار قیمت‌گذاری شود همان اندازه در بازار نیز قیمت گوشت نیز افزایش می‌یابد.

سردارزاده خاطرنشان کرد: متأسفانه در استان کردستان کسانی که در زمینه عرضه دام زنده فعالیت می‌کنند فاقد شناسایی هستند.

وی بیان کرد: بزرگ‌ترین مشکل ما این است که اگر چوبدار و دامدار در استان شناسنامه‌دار شود مشخص شود که به چه قیمتی دام در اختیار کشتارگاه قرار می‌گیرد مشخصاً کنترل قیمت گوشت نیز برای ما آسان‌تر خواهد شد.

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صمت کردستان گفت: مشکل عمده ما در حال حاضر دامداران و چوبداران هستند که دام را به اندازه کافی در اختیار کشتارگاه قرار نمی‌دهند و این خود مهمترین معضل در زمینه قیمت‌گذاری است.

وی ادامه داد: کسانی که هیچ تعصبی به مردم و بازار ندارند، دلیل نابسامانی در بازار گوشت استان هستند چراکه این افراد تنها منفعت خود را در نظر گرفته و دام‌ها را در استان‌های مرکزی کشور به قیمتی به مراتب بالا‌تر از قیمت داخل استان، به فروش می‌رسانند.

سردارزاده عنوان کرد: متأسفانه اکثر قصابان سطح شهر وامدار چوبدارانی هستند که به میل و خواسته خود دام را قیمت گذاری می‌کنند.

وی تصریح کرد: متأسفانه قاچاق دام زنده به کشور عراق با توجه به اختلاف ارزی مسلماً فروش دام به صورت قاچاق به خریداران عراقی بسیار سود‌ده‌تر از فروش داخل کشور و استان است که سودی به مراتب پایین‌تری را دارد.

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صمت کردستان تاکید کرد: باید سیستم مرزبانی به شدت مرزها و مبادی خروجی را کنترل کرده تا نگذاریم قاچاقچیان حتی یک رأس دام را از کشور خارج کنند.

به گفته وی، تا زمانی که قیمت دام زنده تابعی از قاچاق باشد و دام زنده قاچاق شود، کما فی‌السابق قیمت دام و گوشت قرمز در استان روز به روز افزایش می‌یابد.

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صمت کردستان افزود: دام زنده‌ای که وارد کشتارگاه می‌شود، تا زمانی که به صورت لاشه وارد بازار شده، هزینه‌های کشتار و... دارد که همین امر باعث افزایش قیمت و همین لاشه در اختیار قصابی‌ها فرار می‌گیرد و قصابی‌ها نیز می‌توانند تا 8درصد سود را برای فروش خود در نظر بگیرند.

وی با ذکر اینکه قیمتی که روزانه در اختیار قصابی‌ها قرار می‌گیرد مشخص و اگر کسی بالاتر از این قیمت گوشت را به فروش برساند، دچار تخلف گرانفروشی شده است؛ تصریح کرد: مردم می‌توانند با تماس با شماره تلفن 124 و یا مراجعه به آدرس اینترنتی  شکایت‌های خود را در مورد مشخص خود مطرح کرده تا همکاران بنده در اسرع وقت با این متخلفان برخورد کنند.

سردارزاده با بیان اینکه گوشت دام‌های کشتار شده به درجه یک و درجه دو تقسیم می‌شود، عنوان کرد: اگر گوشتی برچسب زرد داشت گوشت گاوی درجه دو بوده و نسبت به گوشت گاو درجه یک که برچسب سفید دارد، ارزان‌تر است.

وی ادامه داد: گوشت‌های عرضه شده در دام سنگین تا پنج روز و در دام سبک تا سه روز تاریخ مصرف دارد و اگر کسی بیشتر از این مدت گوشتی را نگهدارد و آن را در بازار عرضه کند، متخلف شناخته می‌شود.

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صمت کردستان با بیان اینکه در ستاد تنظیم بازار مقرر شده که سازمان نظارت و بازرسی هر هفته نسبت به چگونگی ارائه دام زنده و گوشت قرمز در بازار نظارت کنند، اعلام کرد: از ابتدای سال‌جاری تاکنون 85 پرونده تخلف برای قصابی‌های عرضه گوشت قرمز در استان با ارزشی قریب به 243 میلیون تومان تشکیل و پرونده آنها برای بررسی به تعزیرات حکومتی ارسال شده است.

وی یادآور شد: استان کردستان به لحاظ مرغوبیت یکی از استان‌هایی است که دام با کیفیت دارد و همین امر مشتری‌های داخلی و خارجی را برای خرید دام از استان ترغیب می‌کند.

سردارزاده در پایان سخنان خود اظهار کرد: مسئولیت بیش از 90 درصد دام‌های قاچاق که ضبط می‌شود در اختیار ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) قرار گرفته و آنان نیز دام‌ها را با قیمت روز به مزایده گذاشته و کمتر دام‌ها به‌دلیل هزینه‌های کشتار وو.. برای ذبح به کشتارگاه تحویل داده می‌شود.

شناسه خبر 32957