شناسه خبر:7496
1398/2/4 10:11:16
عضو کمیسیون ستاد احیای دریاچه ارومیه:

علوم آب و هیدرولوژی نقش مهمی در توسعه پایدار دارد

سپهرغرب، گروه خبر: عضو کمیسیون ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه علوم آب و هیدرولوژی نقش مهمی در توسعه پایدار دارد، اظهار کرد: نادیده گرفتن هیدرولوژی آب چالش‌های زیادی را در حکمرانی آن ایجاد کرده‌است.

سید مختار هاشمی روز گذشته در سومین کنفرانس ملی هیدرولوژی مناطق نیمه‌خشک که با محوریت آب، انسان‌ و طبیعت در سنندج برگزار شد با اشاره به اینکه سیل هزینه‌های اجتماعی، اقتصادی و روانی بسیاری بر کشور تحمیل کرد، گفت: حوادث سیل اخیر کشور پیوند آب، جامعه و طبیعت را به‌خوبی نشان داد.

وی تصریح کرد: بررسی هیدرولوژی اجتماعی یکی از اولویت‌های مطالعاتی بوده که برای نخستین بار در ایران همایشی با محوریت هیدرولوژی اجتماعی مورد توجه قرار گرفته‎است.

هاشمی با اشاره به اینکه علوم آب و هیدرولوژی نقش مهمی در سیاست جهانی و توسعه پایدار ایفا می‌کند، اذعان کرد: مفهوم نوین قلمروهای هیدرولوژی اجتماعی بر این نکته تأکید دارد که آب ارتباط عمیق با ذهنیت‌ها دارد.

عضو کمیسیون ستاد احیای دریاچه ارومیه ادامه داد: تا ذهنیت افراد در خصوص آب مشخص نشود، نمی‌توان تصمیم عملی در این خصوص اتخاذ کرد.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه باید آب را از چرخه هیدرولوژی به چرخه هیدرو اجتماعی ارتقا دهیم‌، عنوان کرد: بر اساس مطالعات انجام‌شده نادیده گرفتن علم هیدرولوژی چالش‌های زیادی را در حکمرانی آب ایجاد کرده‎است.

دبیر علمی کنفرانس ملی هیدرولوژی مناطق نیمه‌خشک اضافه کرد: برگزاری این محفل علمی حاصل همفکری و همراهی شخصیت‌های حقیقی و حقوقی در راستای پیشبرد دانش روز و پررنگ‌تر کردن مسئله اجتماعی آب برگزار شده‎است.

هاشمی از ارسال 95 مقاله به دبیرخانه این همایش خبر داد و گفت: از این تعداد، 73 مقاله موردپذیرش قرارگرفته و از تعداد مقالات پذیرش‌شده 42 مقاله به‌طور شفاهی و 31 مقاله نیز در قالب پوستر ارائه شده‎است.

دبیر علمی کنفرانس ملی هیدرولوژی مناطق نیمه‌خشک با اشاره به اینکه 42 مقاله در 6 نشست طی دو روز برگزاری این همایش ارائه می‌شود، خاطرنشان کرد: علاوه بر این، سه نشست تخصصی با عناوین هیدرولوژی وقایع حدی و تغییرات اقلیمی، هیدرولوژی اجتماعی، آمایش سرزمین و توسعه پایدار و اکوهیدرولوژی برگزار می‌شود.

     برگزاری کنفرانس‌های علمی بسترساز مدیریت درست آب‌های استان است

رئیس کنفرانس ملی هیدرولوژی مناطق نیمه‌خشک نیز ضمن تقدیر از حمایت‌های دستگاه‌های اجرایی مربوطه برای برگزاری این همایش، عنوان کرد: برگزاری دو دوره موفق همایش هیدرولوژی مناطق نیمه‌خشک، ما را برای برگزاری هرچه بهتره سومین دوره ترغیب کرد.

چیا سهراب‎نژاد افزود: حضور اتاق بازرگانی استان کردستان در کنار جهاد دانشگاهی از اتفاقات اصلی برگزاری مؤثر و موفق سومین دوره این همایش است.

وی با بیان اینکه این نهاد علمی، ورود به مسائل مختلف کشور با نگاهی علمی را رسالت اصلی خود می‌داند، ابراز کرد: امروز مسئله آب یکی از مهم‌ترین مباحث اصلی کشور است که باید بیش‌ازپیش به آن پرداخته شود.

رئیس جهاد دانشگاهی کردستان ضمن ابراز همدردی با مناطق سیل‌زده کشور، بیان کرد: خوشبختانه بارش‌های اخیر کمترین خسارات را در کردستان داشت و امید است، این بارش‌ها باتدبیر به فرصتی برای استان تبدیل شود.

سهراب‎نژاد افزود: برگزاری چنین کنفرانس‌های علمی می‌تواند بسترساز استفاده بهینه و مدیریت درست آب‌های استان باشد چراکه آب، همچنان برای ما یک نعمت است و نباید اجازه داد که به یک تهدید تبدیل شود.

      ظرفیت تولید پنج میلیون تن محصول کشاورزی را داریم

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان اظهار کرد: کردستان یکی از استان‌های پرآب کشور با بیش از پنج میلیارد متر مکعب رواناب است که اگر 60 درصد این میزان مدنظر قرار گیرد باید بیش از 450 هزار هکتار از اراضی استان آبی شود.

خالد جعفری افزود: هرچند هم‌اکنون ظرفیت سدهای کردستان یک میلیارد و 800 میلیون متر مکعب است اما تنها 130 هزار هکتار از اراضی ما آبی است.

وی با بیان اینکه باوجود منابع آبی فراوان شاهد استفاده بهینه از منابع آبی نیز هستیم و دو برابر میانگین کشور دارای سیستم آبیاری نوین هستیم، تصریح کرد: حدود 697 کیلومتر کانال آبیاری بتنی در استان داریم و بهره‎وری آبیاری به 47 درصد رسیده‎است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان ادامه داد: کردستان پیشگام در عرصه مصرف بهینه است و بیش از یک هزار و 300 هکتار از اراضی را نیز به کشت نشایی اختصاص داده‌ایم.

جعفری عنوان کرد: توجه ویژه به مقوله کشاورزی حفاظتی با همکاری سازمان ملل متحد، استفاده از ارقام اصلاح‌شده کم‌مصرف و توسعه فعالیت‌های ترویجی از دیگر اقدامات جهاد کشاورزی کردستان در راستای استفاده بهینه از منابع آب‌وخاک به‎شمار می‌آید.

وی خاطرنشان کرد: در کردستان به دلیل بارش‌های فراوان به‌عنوان استان آبخیزدار کشور نیز مطرح و با فرسایش منابع خاک مواجه هستیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان افزود: بر اساس برآوردها، کردستان ظرفیت تولید پنج میلیون تن محصولات کشاورزی را دارد اما هم‌اکنون دو و نیم میلیون تن تولید داریم.

فرماندار سنندج نیز در این همایش عنوان کرد: تمامی تمدن‌ها در کنار رودخانه‌ها و چشمه‌ها شکل گرفته‎اند و آبیاری از گذشته‌های باستان موردتوجه حکومت‌های هزاره پیش از میلاد بوده‎است.

محمدابراهیم زارعی با بیان اینکه واگذاری اراضی در حریم رودخانه نشان می‌دهد توجهی به تجربه گذشتگان نشده است، اضافه کرد: بهترین آبیاری و استفاده از آب را در گذشته داشتیم و می‌طلبد مطالعات باستان‌شناسی در حوزه آب نیز داشته باشیم.

وی مطالعه مدیریت آب در دوره‌های مختلف تاریخی را ضروری دانست و افزود: در دوران هخامنشی سازه‌های آب و سد در کشور داشتیم که باید توجه قرار گیرند.

شناسه خبر 7496