شناسه خبر:35875
1399/11/7 09:14:05

سپهرغرب، گروه خبر: استان کرمانشاه با تولید سالانه حدود 150 هزار تن نخود قطب اصلی تولید این محصول در کشور است اما متأسفانه فرآوری نخود در کرمانشاه که می‌تواند هزاران شغل ایجاد کند، انجام نمی‌شود و این محصول به‌صورت خام فروخته می‌شود.

نخود در سطح 180 هزار هکتار از اراضی کرمانشاه کشت می‌شود و در سال گذشته 150 هزار تن نخود در این استان تولید شد که معادل حدود 60 درصد نخود تولیدی در کشور است اما از این میزان تولید، کمتر از هزار تن در استان فرآوری می‌شود و بقیه به‌صورت خام و با قیمت بسیار پایین خارج می‌شود.

نخود فرآوری شده و مشتقات آن مانند نخودچی آجیل، آرد نخود، لپه و غیره طرفداران بسیاری را در داخل، کشورهای هم‌جوار و اروپا دارد که اگر این زنجیره تولید نخود در استان وجود داشته باشد هم سود بیشتری را نصیب کشاورز می‌کند و هم تحولی را در اشتغال استان ایجاد خواهد کرد.

میزان تولید بالا، زمین‌های آبی و حاصلخیز، آب‌وهوای مطلوب، مصرف کم آب برای تولید و مرغوبیت نخود کرمانشاه نشان می‌دهد این محصول راهبردی جای کار بسیاری در استان دارد و درصورتی‌که بتوان از ارزش‌افزوده آن به‌خوبی بهره ببریم علاوه بر اینکه از خام‌فروشی فاصله می‌گیریم بسیاری از جوانان کرمانشاهی را هم صاحب شغل و درآمد پایدار می‌کنیم.

90 درصد کل نخودچی موردنیاز دنیا و 99 درصد کشور در شهر «ممقان» و 95 درصد لپه موردنیاز کشور هم در شهر «آذرشهر» استان آذربایجان شرقی فرآوری می‌شود که سالانه میلیون‌ها دلار ارز را وارد کشور می‌کند و حدود 20 هزار شغل را در این استان ایجاد کرده است.

بیش از 15 سال است دستگاه‌های نخودپزی مکانیزه با هزار و 300 کارگاه در ممقان سالانه 100 هزار تن نخودچی آجیلی را فرآوری و روانه بازارهای داخلی و خارجی می‌کند و همچنین 180 کارگاه لپه‌سازی در آذرشهر نیازهای داخلی را تأمین و از این طریق برای هزاران نفر اشتغال‌زایی شده است.

حمایت از تولیدکننده و کشاورز برای تولید بیشتر، تعریف بازارهای هدف داخلی و خارجی، حمایت از سرمایه‌گذاران در این بخش با ارائه تسهیلات ارزان‌قیمت برای راه‌اندازی کارگاه‌های کوچک و خرید تجهیزات آن، ازجمله اقداماتی است که باید در کرمانشاه انجام شود تا بتوانیم از این ظرفیت بی‌نظیر برای توسعه کرمانشاه و کاهش آمار بیکاری استفاده کنیم.

تکمیل زنجیره ارزش نخود و رونق صنایع تبدیلی در این بخش چند سالی است مورد تأکید مدیران استانی است اما این مهم تاکنون محقق نشده است و این در حالی‌است که معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه می‌گوید با تمام توان به‌دنبال استفاده حداکثری از مزیت تولید و تجارت نخود هستیم تا با استفاده از آن و رونق صنایع تبدیلی در این بخش میزان اشتغال‌زایی کرمانشاه را افزایش دهیم.

هدایت حاتمی از عزم جدی مدیران استان برای تکمیل زنجیره ارزش نخود در آینده نزدیک خبر داد و ابراز امیدواری کرد که با حمایت از سرمایه‌گذاران و ارائه تسهیلات برای فرآوری نخود که خط‌های بسته‌بندی و سورتینگ، تولید لپه، تولید نخودچی، تولید کنسرو لوبیا، تولید آرد نخود، تولید خوموس و تولید خمیر نخود برای استفاده در مواد غذایی و تهیه لقمه‌های غذایی نیمه آماده در آن طراحی‌شده، تحولی را در این صنعت ایجاد کنیم.

استان کرمانشاه دو میلیون نفر جمعیت ساکن در 14 شهرستان، 31 بخش، 32 شهر، 86 دهستان و دو هزار و 595 روستا دارد و 2.4 درصد جمعیت کشور در این استان سکونت می‌کنند که از این تعداد 75 درصد در نقاط شهری و 25 درصد در نقاط روستایی زندگی می‌کنند.

بیش از 950 هزار هکتار زمین کشاورزی در استان کرمانشاه وجود دارد که سالانه چهار میلیون و 575 هزار و 814 تن انواع محصولات زراعی، باغی، دامی و شیلات و آبزیان در استان تولید می‌شود و از مجموع جمعیت استان حدود 125 هزار بهره‌بردار در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند.

داشتن 11 اقلیم آب و هوایی، بارش‌های دو برابری نسبت به میانگین کشوری، چهار فصل بودن و تولید بیش از 98 درصد محصولات زراعی و باغی در استان ازجمله ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های بخش کشاورزی استان کرمانشاه است که از این ظرفیت برای رفع بیکاری و ایجاد اشتغال، افزایش درآمد کشاورزان و رونق اقتصادی استان استفاده کرد.

میانگین نرخ بیکاری کشور در سال جاری 9.5 درصد که در کرمانشاه این آمار 15.2 درصد است و براین اساس حدود 50 هزار کرمانشاهی جویای کارند که بیشتر آن‌ها دانش‌آموختگان دانشگاهی در رشته‌های فنی مهندسی هستند.

شناسه خبر 35875