شناسه خبر:68600
1402/2/13 09:28:29

سپهرغرب، گروه خبر: مسوولان و دست‌اندرکاران پرورش اسب در استان کرمانشاه بعد از ثبت ملی اسب کُرد، در تلاشتند تا این حیوان نجیب را به ثبت جهانی هم برسانند.

برای دستیابی به این هدف قرار است جشنواره اسب کُرد بزودی در کرمانشاه برگزار شود تا به دنبال شناسایی قابلیت‌ها و ظرفیت‌های این عنصر ارزشمند، تلاش برای ثبت جهانی آن هم دنبال شود.
در صورت ثبت جهانی اسب کُرد، ظرفیت مهمی برای صنعت گردشگری ورزشی و صادرات اسب کرد در کرمانشاه فراهم خواهد شد و این مهم می‌تواند برای کاهش نرخ بیکاری استان و ایجاد اشتغال بیشتر در این منطقه مرزی بسیار موثر باشد.
به گفته کارشناسان، در صورت ثبت جهانی اسب کُرد، زمینه لازم برای ارتقا جایگاه اصلی این ذخیره ژنتیکی منطقه کرمانشاه هم فراهم خواهد شد.
اسب کُرد ایران طبق نوشته‌های جهانگردان و مورخین از هرودت گرفته تا معاصرین، به اقصی نقاط دنیا انتقال یافته و خون آن در شریان‌های اسب‌های دنیا جریان دارد. اسب کُرد از اسب‌های توانای ارزشمند و پرخون دنیا محسوب می‌شود و مبدا و منشا آن ایران است.
نژاد این نوع اسب یکی از باارزش‌ترین و پرخون‌ترین است. این نژاد اسبی با استقامت و قدرت عضلانی بالاست. قدرت فوق‌العاده این اسب باعث شده کهآن را در مسافت‌های طولانی به کار بگیرند.
پستی‌ و بلندی‌های استان‌های کُردنشین نشان از این دارد که پیش از اختراع ماشین و انواع خودرو، اسب کُرد برای حمل‌ و نقل و امور کشاورزی و بارکشی استفاده شده است.
اسب کُرد سه تیره معروف جاف، افشاری و سنجابی دارد. تیره جاف بیشترین جمعیت را دارد و بیشتر به رنگ سیاه و سفید بوده و طایفه‌های نگهدارنده در طی زندگی خود این 2 رنگ را انتخاب و نگهداری کرده اند و در کردستان موجود است. تیره افشاری، دومین جمعیت را دارا می‌باشد و عمدتاً کهر و قره کهر می‌باشند و تیره سنجابی هم عمدتاً کرنگ و نیله و به ندرت سمند هستند و در منطقه کرمانشاه و اسلام آبادغرب وجود دارند.
مسئولان استان به منظور هماهنگی لازم برای برگزاری جشنواره اسب کرد و در نهایت تلاش برای ثبت جهانی آن روز گذشته نشستی به ریاست «وحید محمدی» سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه و دست اندرکاران پرورش اسب برگزار کردند.
سرپرست اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی کرمانشاه در این نشست اظهار کرد: برگزاری جشنواره اسب کرد به‌عنوان پیش درآمد ثبت جهانی آن، نیازمند تامین بودجه موردنیاز این جشنواره و همراهی و حمایت همه جانبه مسوولان استان است.
«داریوش فرمانی» در ادامه به نقش گروه‌های مردم نهاد در این زمینه اشاره کرد و گفت: درخواست‌های مردمی به ویژه در چهارچوب گروه‌های مردم نهاد بسیار موثر و مهم است و می‌تواند تضمینی برای فرآیند ثبت جهانی اسب کُرد باشد.
او افزود: باید تلاش کنیم خواست مردم را بخوبی به گوش دنیا برسانیم تا سنت نگهداری اسب کُرد و جایگاه آن را در نزد ایرانیان در حافظه جهانی ثبت کنیم.
فرمانی تصریح کرد: یکی از اهداف برگزاری جشنواره اسب کُرد، نقش مهم این جشنواره و اسب کُرد در ترویج و توسعه گردشگری ورزشی در استان کرمانشاه است.
او ادامه داد: این برنامه‌ها ضمن کمک به رشد صنعت گردشگری و صنایع‌ دستی، می‌تواند کلید حل مشکلات اقتصادی استان باشد.
سرپرست اداره‌ کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌‌دستی کرمانشاه، گفت: با توجه به تاکید استاندار در خصوص توسعه صنعت مهم گردشگری در استان، به طور قطع این جشنواره می‌تواند در سالی که حسب فرمایشات مقام معظم رهبری محوریت آن مسایل اقتصادی است، آغازی برای معرفی هرچه بیشتر فرهنگ ناب اسلامی ایرانی و کشورمان به جهانیان و رونق اقتصاد استان باشد.
در ادامه این جلسه فعالان صنفی اسب کُرد و مسوولان دستگاه‌های مربوطه نظرات و پیشنهادهای خود را برای برنامه‌ریزی بهتر این جشنواره اعلام کردند.
در پایان جلسه «عزیز مصطفایی» کارشناس ثبت اداره‌ کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی کرمانشاه، جزییات اقدامات انجام شده و همچنین نیازها و مراحل ثبت اسب کُرد را به‌ عنوان یک آیین فرهنگی و همچنین صنایع و برنامه‌های حاشیه اسب که از ملزومات اصلی پرونده محسوب می‌شود، تشریح کرد.
او گفت باتوجه به چند ملیتی بودن پرونده این موضوع خارج از نوبت بررسی خواهد شد.
گفتنی است، باپیگیری رئیس خانه صنعت و معدن و نیز تلاش مستمر انجمن صنفی اسبداران استان کرمانشاه، سرانجام پس از یک فرایند 2 ساله در آذر ماه 1401 اسب ارزشمند کرد به نام زادگاه و مهد پرورش آن، استان کرمانشاه، به ثبت ملی رسید.

شناسه خبر 68600