شناسه خبر:59109
1401/6/1 07:06:18
رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی ابن‌سینا در دفتر تحریریه سپهرغرب مطرح کرد:

عدم توجه به پزشکان؛ مهاجرت از دانشگاه به بخش خصوصی و خارج از کشور

رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی ابن‌سینا با بیان اینکه از طریق رسانه فضای بین مردم و مسئولین شفاف می‌شود، گفت: گاهی مشکلاتی رخ می‌دهند که مسئولین به‌دلیل شرایط فشرده کاری، در جریان امور قرار نمی‌گیرند و از طریق رسانه‌ها و مطبوعات قابل حل است.

سپهرغرب، گروه خبر: روزنامه سپهرغرب به‌مناسبت روز پزشک میزبان محمدمهدی مجذوبی، رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی ابن‌سینا همدان بود که متن گفت‌وگو با وی به اطلاع می‌رسد.

وی با اشاره به اهمیت و نقش رسانه، خاطرنشان کرد: برای مدیریت هرچه بهتر جامعه، فضای رسانه باید به دو اصل مهم انصاف و تقوا توجه کند.

رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی ابن‌سینا همدان با بیان اینکه پزشکی شغل نیست و یک حرفه‌ است، اذعان کرد: حرفه و جایگاه پزشکی، سازوکاری مختص به خود دارد که با توجه به حساسیت‌ها و شرایط سختش، یک حرفه محسوب می‌شود؛ چراکه مادیات در مقابل فداکاری پزشکان، ناچیز است.

وی با بیان اینکه از دیرباز حرفه پزشکی با عنوان‌های طبیب و حکیم مطرح شده است، افزود: رابطه‌ای که بین مردم و پزشک است، بسیار والاتر از مسائل مالی بوده، اما برخی را شرایط روزگار از این فضا دور کرده است.

مجذوبی با بیان اینکه در گذر زمان فرصت‌های شغلی بسیاری از رشته‌های علوم انسانی و ریاضی اُفت کرده است، خاطرنشان کرد: همین امر سبب شد تا فرصت‌های شغلی رشته‌های علوم تجربی در کشور رشد کند و به‌دلیل نیاز مبرم جامعه به علوم و شاخه‌های پزشکی، لازم است به این امر بیشتر توجه شود.

وی با بیان اینکه کسی که به سمت حرفه پزشکی گام برمی‌دارد می‌داند که باید اولویت کاری خود را تشخیص و رفع عامل بیماری هم‌نوعانش قرار دهد، اذعان کرد: در سال‌های اخیر بحث پیشگیری، تشخیص و درمان و بازتوانی پُررنگ بوده و یک رابطه اخلاقی و انسانی بین پزشک و بیمار حاکم است؛ البته با وجود برخی عوامل، به بافت این رابطه خدشه وارد شده، اما همچنان در بحران‌های به‌وجودآمده متوجه رابطه عمیق کادر درمان و مردم خواهیم شد.

رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی ابن‌سینا همدان با اشاره به دوران کرونا، گفت: در اوایل شیوع ویروس کرونا فاصله شکل‌گرفته بین بدنه جامعه پزشکان و مردم، کم شد و مردم از نزدیک تلاش کادر درمان برای مقابله با ویروس کرونا را دیدند.

    سلامت جسم و روان بیمار در توانمندی و مدیریت پزشک رقم می‌خورد

مجذوبی با بیان اینکه پزشک در کنار کمک‌رسانی به بیمار باید شرایط را نیز مدیریت کند، اذعان کرد: پزشک علاوه‌بر اینکه باید جوابگوی سلامت جسم بیماران باشد، می‌بایست وضعیت روانی و بحرانی را نیز به‌نحوی مدیریت کند که این موضوع اهمیت کار پزشکی را دوچندان می‌کند.

مجذوبی با اشاره به دریافتی پزشکان، ابراز کرد: جوانی در سن 19 سالگی وارد رشته پزشکی می‌شود، هفت سال از عمر و جوانی خود را در کشیک‌های پی‌درپی گذرانده و شب‌نخوابی‌ها و استرس‌های بسیاری را تجربه می‌کند؛ همچنین پس از کسب مدرک پزشک عمومی، مجبور است برای گذراندن طرح، به شهرهای محروم برود.

وی با بیان اینکه پذیرفتن پزشک در مناطق محروم فرآیند طولانی و استرس‌زایی‌ است، اذعان کرد: پزشک در این رابطه باید مشکلات فراوانی را به جان بخرد‌ ‌که پس از گذراندن این فرآیند یا به‌عنوان پزشک عمومی فعالیت خواهد کرد که حقوق بسیار کمی می‌گیرد و یا برای گرفتن تخصص اقدام می‌کند که در این صورت باید پنج سال از عمر خود را فدای این حرفه کند.

رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی ابن‌سینا همدان با بیان اینکه عدم توجه به شرایط پزشکان و اعضای هیئت‌علمی دانشگاه منجر به دلسردی آنان شده است، گفت: اعضای هیئت‌علمی دانشگاه احساس می‌کنند که توجه کافی به جایگاه پزشک در جامعه نمی‌شود و همین امر باعث آن است که پزشکان مجرب از بدنه دانشگاه در مدت زمان کوتاهی جدا شوند.

وی با بیان اینکه عدم توجه به جامعه پزشکان دو مهاجرت را در پی دارد، خاطرنشان کرد: نخست مهاجرتی که از بدنه دانشگاه به بخش خصوصی اتفاق می‌افتد و دوم مهاجرت از بخش خصوصی به خارج از کشور که به‌دلیل مقایسه شرایط ایران با خارج از کشور بروز می‌کند؛ دراین‌بین بیشترین ضرر را پزشکان دانشگاهی و هیئت‌علمی و سپس بخش خصوصی متحمل میشوند.

این مقام مسئول با اشاره به نپذیرفتن پزشک در مناطق محروم و روستایی، بیان کرد: متأسفانه جامعه ما در دهه‌های گذشته به شکلی هدایت نشده است که پزشکان را همانند یکی از فرزندان روستا بپذیرند.

وی خاطرنشان کرد: بسیاری از پزشکان به‌دلیل فقر فرهنگی و عدم پذیرش جو حاکم در منطقه، شرایط سختی را برای گذراندن طرح متحمل می‌شوند.

مجذوبی افزود: اگر بتوانیم فضای صمیمی مبتنی بر کار ایجاد کنیم، مطمئناً باعث ایجاد انگیزه در پزشکان طرحی خواهیم شد.

   لزوم بازنگری در اجرای نظام ارجاع

رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی ابن‌سینا همدان با بیان اینکه یکی از مشکلات پیش رو بحث نظام ارجاع است، گفت: پزشکانی که به مناطق روستایی‌ می‌روند، در موارد متعدد با درخواست مراجعین مبنی بر اینکه به‌جای مداوا دستور ارجاع به بیمارستان‌های شهر را بدهند، مواجه می‌شوند.

وی با اشاره به روند نظام ارجاع در تمامی کشور‌ها، بیان کرد: در کشور‌هایی از قبیل انگلستان و کانادا ابتدا پزشک بیمار را معاینه می‌کند و پس از بررسی وضعیت اگر در خود توان مداوا را نبیند، موظف است بیمار را به سطح بالاتر درمانی ارجاع دهد‌؛ ایران هم مثل دیگر کشور‌ها باید از این روند تبعیت کند.

مجذوبی خاطرنشان کرد: همین موضوعات در دیده نشدن جایگاه پزشک نقش دارند و باعث دلسردی در خدمت خالصانه پزشکان خواهد شد.

وی با بیان اینکه رسانه در بهتر شدن روابط بین پزشکان و مردم نقش کلیدی دارد، ابراز کرد: رسانه می‌تواند در سطح کلان جامعه به ارتباط بین مردم و پزشکان قوت ببخشد و موانع و فاصله‌های فکری را از میان بردارد و به ایجاد و انتقال انرژی مثبت در حوزه درمان کمک کند.

رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی ابن‌سینا همدان با اشاره به نقش پزشکان در بدنه آموزشی جامعه، بیان کرد: پزشکان در دانشگاها مشغول تربیت نسل بعدی خود هستند و زمانی که فراگیران به اساتید نگاه می‌کنند و آینده خود را در حال آنان می‌بینند، در برخی موارد بی‌انگیزه می‌شوند. اگر توجهی به بهبود شرایط مادی و معنوی پزشکان نداشته باشیم، سلامت جامعه با مشکلات بسیاری روبه‌رو خواهد شد.

مجذوبی با اشاره به عدم استقبال از ادامه تحصیل در برخی رشته‌ها، ابراز کرد: پزشکان ما در رشته‌هایی از قبیل بیهوشی، اورژانس، عفونی و اطفال به‌طور جدی تمایل برای ادامه تحصیل ندارند.

مجذوبی با بیان اینکه باید شرایط را به نحوی مدیریت کنیم که ادامه تحصیل در اکثر رشته‌ها و تخصص‌ها افزایش پیدا کند، بیان کرد: با در اولویت قرار دادن بهبود شرایط رفاهی کادر درمان، باید هرچه سریع‌تر جهت حل این معضل اقدام کنیم.

وی با بیان اینکه درحال حاضر با کمبود پزشک متخصص مواجه هستیم، اظهار کرد: با درخواست جذب متخصص در استان آن‌طور که باید، موافقت نشده و همین امر موجب کمبود پزشک متخصص در برخی شهرستان‌ها می‌شود؛ اما با تمام این مشکلات سعی شده عدالت تقسیم پزشکان در شهرستان‌ها رعایت شود.

این مقام مسئول با بیان اینکه پزشک موظف است شرایط را با زبانی ساده برای خانواده بیمار توضیح بدهد، گفت: با این کار فشار و نگرانی خانواده بیمار کاهش پیدا می‌کند و این امر تنها با حوصله به خرج دادن پزشک ممکن می‌شود.

وی با اشاره به برنامه‌های حوزه درمان، خاطرنشان کرد: حفظ ارائه خدمات متداول و ارتقای سطح کیفی در استان، در اولویت است.

   پوشش کمبود فضای بیمارستانی با افتتاح بیمارستان اکباتان

مجذوبی با بیان اینکه کمبود فضای بیمارستانی در استان وجود دارد، اذعان کرد: بخشی از نیاز به این زیرساخت با احداث ساختمان جدید بیمارستان فاطمیه و قسمت مراقبت‌های ویژه نوزادان رفع شده است؛ همچنین بیمارستان اکباتان نیز دو تا سه ماه آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

وی با اشاره به بیمارستان اکباتان، بیان کرد: بخشی از کمبود فضای بیمارستانی استان نیز با افتتاح این بیمارستان حل می‌شود.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: به دنبال ارائه خدماتی هستیم که تاکنون در استان نداشته‌ایم؛ به‌طور مثال پیوند مغز استخوان و رادیوتراپی مرکز جامع سرطان بعثت را در اولویت کاری قرار داده‌ایم.

وی با بیان اینکه اگر بتوانیم اعتبار تأمین کنیم درنظر داریم همراه‌سرا برای رفاه حال همراهان بیماران در یک یا دو بیمارستان تأسیس کنیم، گفت: درحال حاضر مشغول مذاکره و جذب اعتبارات هستیم.

مجذوبی با اشاره به ارتقای سطح کیفی خدمات‌رسانی، افزود: توسعه کیفیت خدمات و افزایش جذب پزشک متخصص و عمومی را مد نظر داریم.

وی با اشاره به خدمات دندان‌پزشکی، بیان کرد: اخیراً در کلینیک‌های دانشگاهی ارائه خدمات دندان‌پزشکی هم داریم.

مجذوبی همچنین افزود: خدمات با نرخ دولتی ارائه می‌شود؛ در شهرستان نهاوند این روند را شاهد هستیم و به‌زودی در همدان و ملایر هم انجام خواهد شد.

   صفر تا صد پذیرش و درمان زنان با حضور کارکنان خانم

رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی ابن‌سینا همدان با بیان اینکه سعی داریم ارائه یک‌سری از خدمات را طبق اعتقادات مردم مد نظر بگیریم، گفت: در بیمارستان فاطمیه از جراح، متخصص قلب و متخصص داخلی خانم دعوت به عمل آمده و برای نخستین‌بار در این بیمارستان مستقر شده‌اند و این اقدام در جهت خدمت‌رسانی به زنانی که تمایل دارند زیر نظر گروه درمانی خانم باشند، صورت گرفته است.

وی با بیان اینکه با استفاده از امکانات موجود اولویت را رفاه بانوان قرار دادیم، اذعان کرد: هدف ما احداث و راه‌اندازی مرکز جامع زنان در استان است که تا رسیدن به این عنوان، کمی فاصله داریم و برای حل موانع زمان احتیاج است.

مجذوبی با بیان اینکه کلینیک مذکور برای عمل‌های عمومی تعبیه شده است، گفت: زنانی که عمل‌های عمومی دارند و می‌خواهند تمام گروه اتاق عمل خانم باشند، می‌توانند به بیمارستان فاطمیه مراجعه کنند.

این مقام مسئول با اشاره به بحث گردشگری سلامت، بیان کرد: چندین بیمارستان اعم از بخش دولتی و خصوصی به این حوزه ورود پیدا کرده‌اند و این موضوع در بیمارستان بعثت، قلب فرشچیان و اکباتان با جدیت بیشتری دنبال خواهد شد.

وی با اشاره به حوزه پزشک بین‌المللی، اظهار کرد: با تلاش بیشتر باید شاهد رشد شاخص‌های بهتری باشیم تا بتوانیم حرف برای گفتن در این زمینه داشته باشیم.

رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی ابن‌سینا همدان در پایان به شکل‌گیری کمیته اخلاق در دانشگاه اشاره و عنوان کرد: هدف از تشکیل این کمیته که با حضور نمایندگانی از دفتر نهاد رهبری، اساتید و معاونین دانشگاه شکل گرفته است، ایجاد سازوکار مناسب در آموزش اخلاق حرفه‌ای پزشکی به دانشجویان مجموعه است تا علاوه‌بر بُعد علمی، رشد اخلاقی نیز در این دانشگاه مد نظر باشد.

شناسه خبر 59109