شناسه خبر:553
1397/6/25 18:22:20
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان خبر داد

تولید و بومی‌سازی کنه مهارگر برای نخستین‌بار در کشور

سپهرغرب، گروه استان‌ها - طیبه اسدبیگی: مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه شرکت دانش‌بنیانی در استان توانسته روش تولید انبوه عوامل بیولوژیک را به‌دست آورد، گفت: این شرکت توانسته روش تولید یک نوع کنه مهارگر را راه‌اندازی کرده و بومی‌سازی کند که افتخار بزرگی برای همدان محسوب می‌شود.
شهرام پیشه‌ور روز گذشته در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه همدان یک و دو دهم از مساحت کشور را به خود اختصاص داده، افزود: پنج درصد از کل محصولات کشاورزی کشور در این استان تولید می‌شود.
وی با بیان اینکه همدان ایمن‌ترین شهر از لحاظ مصرف کودهای شیمیایی است، ابراز کرد: از لحاظ عملکردی جزو رتبه‌های برتر در کشور هستیم.
این مقام مسئول ضمن اشاره به تنوع بالای محصولات استان، گفت: همدان یکی از مهم‌ترین استان‌های تولیدکننده سیب‌زمینی، یونجه و گردو در کشور محسوب می‌شود.
پیشه‌ور با اشاره به رتبه هشتم کشور در تولید گندم طی سال‌های گذشته، مطرح کرد: با زحمت و تلاش‌ کشاورزان توانستیم این رتبه را ارتقا داده و رتبه ششم کشور را به خود اختصاص دهیم.
وی در ادامه با بیان اینکه 625 هزار تن تولید گندم داشته‌ایم، اظهار کرد: این رقم در تولید گندم استان بی‌سابقه بوده است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در رابطه با تولید محصول سالم به عوامل خسارت‌زای محصولات کشاورزی اشاره کرد و ادامه داد: بیش از 600 عامل خسارت‌زا داریم که شامل انواع قارچ‌ها، باکتری‎ها، ویروس‌ها، حشرات و کنه‌ها می‌شوند.
پیشه‌ور با اشاره به روش‌های مختلف کنترل و مهار عوامل خسارت‌زا، عنوان کرد: یکی از روش‌های مرسوم استفاده از سموم شمیایی است.
وی با اشاره به اینکه 33 مرکز جهاد کشاورزی در سطح استان داریم که یک هزار روستا را زیر پوشش خود قرار می‌دهند، افزود: سطح زیر کشت محصول این روستا‌ها 700 هزار هکتار است که بیش از 150 کارشناس جهاد کشاورزی کار نظارت بر فرآیند تولید محصولات این زمین‌ها را انجام می‌دهند.
این مقام مسئول تصریح کرد: در طول سال دوره‌های مختلف آموزشی ازجمله حفظ نباتات و روش‌های مبارزه با آفات برای کارشناسان و کشاورزان برگزار می‌شود.
پیشه‌ور با اشاره به اینکه طی سال‌های گذشته 700 تن سموم شیمیایی در استان مصرف داشته‌ایم، عنوان کرد: مصرف سموم را به‌طور چشمگیری کاهش دادیم و آن را به 486 تن رساندیم.
وی ادامه داد: همچنین سموم پرخطر را حذف و سموم کم‌خطر و بی‌خطر را جایگزین کرده‌ایم.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به روش‌های دیگر مبارزه با آفات که یکی از آن‌ها اقدامات بیولوژیک است، ابراز کرد: اولین کار در این راستا از سال 76 و با امکانات دولتی آغاز شد که تا پایان سال 86 توانستیم پنج هکتار عملیات بیولوژیک انجام دهیم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه بعد از سال 86 بخش خصوصی را وارد این عرصه کردیم، گفت: طی سال‌های گذشته توانستیم 10 هزار هکتار را تحت عملیات بیولوژیک قرار دهیم.
پیشه‌ور با بیان اینکه توانستیم تمام سطوح کشت ذرت و گوجه‌فرنگی را در شهرستان‌های نهاوند، تویسرکان و اسدآباد تحت مبارزه بیولوژیک قرار دهیم، اذعان کرد: این عمل باعث کاهش مصرف 40 تن سم در این دو نوع محصول شد.
وی گفت: علی‌رغم کمبود اعتبارات دولتی و افزایش سرسام‌آور قیمت‌های تولیدی، توانستیم دو هزار و 500 هکتار از زمین‌های زراعی را تحت اقدامات موازی بیولوژیک قرار دهیم که یکی از آن‌ها استفاده از دو نوع زنبور برای از بین بردن آفات مزارع ذرت و گوجه‌فرنگی بود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه پیش‌بینی وزارت‌خانه برای اقدامات بیولوژیک استان ما 12 هزار هکتار بود، ادامه داد: خوشبختانه توانستیم 16 هزار و 675 هکتار زمین را با اقداماتی ازجمله تله، فرمون، مواد میکروبی و کارت‌های جمع‌کننده آفات زیر پوشش قرار دهیم.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان به آفت درخت گردو (کرم خراط) گریزی زد و اذعان کرد: یک هزار هکتار را زیر پوشش برنامه مدیریت تلفیقی مبارزه با کرم خراط قرار دادیم و نتایج خوبی از عملکرد‌ها گرفتیم.
پیشه‌ور با اشاره به اینکه بیش از 100 هزار هکتار سطح زیر کشت محصولات گلخانه‌ای را در استان داریم، به اهمیت وجود گلخانه‌ها پرداخت و اذعان کرد: با مصرف بهینه آب میتوانیم در هر مترمربع 35 کیلوگرم محصول تولید کنیم.
وی با بیان اینکه فضای گلخانه فضایی مناسب و مساعد برای رشد آفات است، افزود: از دو سال پیش مبارزه بیولوژیک را در گلخانه‌ها آغاز کرده و تصمیم داریم سال جاری شش هکتار گلخانه را زیر پوشش قرار دهیم.
وی با اشاره به عوامل بیولوژیکی مورد استفاده در کشور که وارداتی هستند و باید مبلغ گزافی برای خرید آن پرداخت کرد، افزود: یک شرکت دانش‌بنیان در استان همدان تأسیس شده که در راستای تولید عوامل بیولوژیک فعالیت دارند و توانسته‌اند روش تولید انبوه عوامل بیولوژیک را به‌دست آورند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان خبر داد: این شرکت دانش‌بنیان توانسته روش تولید یک نوع کنه مهارگر را راه‌اندازی و بومی‌سازی کند که یک افتخار بزرگ برای استان محسوب می‌شود.
پیشه‌ور با اشاره به اینکه طرح ارتقای سلامت در هشت محصول کشاورزی ازجمله خیار و گوجه گلخانه‌ای، خیار و گوجه تولیدی در فضای باز، پیاز، سیب‌زمینی، سیب درختی و مرکبات اجرایی می‌شود، افزود: به دنبال احداث بازارچه عرضه این محصولات در مراکز شهر هستیم تا مردم با اطمینان بیشتری از این محصولات استفاده کنند.
وی به طرح کاهش مصرف سموم نباتی اشاره کرد و گفت: سیستم نظارتی برای فروش سم دایر شده که واردکننده و تولیدکننده سموم نباتی موظف‌اند سموم وارداتی یا تولیدی خود را وارد سیستم کنند، درواقع طوری برنامه‌ریزی شده که کمترین تخلف صورت گیرد.

شناسه خبر 553