1397/11/10 09:27:56
رئیس کل دادگستری استان همدان در آئین معارفه مدیرکل زندان‌ها عنوان کرد:

متاسفانه تمرکز قضات بر مجازات حبس است

سپهرغرب، گروه خبر - طاهره ترابی‌مهوش: رئیس کل دادگستری استان همدان بیان اینکه زندان مکان متهمان و مجرمینی است که ارتکاب جرم مشغله زندگی آنها شده و نظم جامعه را مختل می‌کنند گفت: متأسفانه در حال حاضر ذهن قضات بر مجازات حبس و زندان متمرکز شده واین موضوع جزئی از فرهنگ مردم و جامعه شده است.

معاون قضایی سازمان زندان‌ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور در آئین تکریم و معارفه مدیرکل زندان‎های استان همدان که با حضورمدیران کشور و استانی درمحل سالن آمفی تئاتر این اداره کل برگزار شد با بیان اینکه بحث زندان از قرن 18 به بعد نظر همه متفکران را به خود جلب کرد گفت: این مهم از دو منظر قابل توجه بود نخست بودجه، اعتبار و ودیگری فضای زندانها چراکه با ازدیاد تعداد زندانیان ضعف مدیریتی در دیگر بخش مسائل مرتبط همچون مباحث فرهنگی و اجتماعی کمرنگ تر میشود لذا این مشکلات متفکران را به کاهش جمعیت کیفری وا داشت گرچه زندان از غرب جهان به شرق وارد شد اما درحال حاضر به این نتیجه رسیدند تا جمعیت زندانیان را کاهش دهند.

سیروس شیخ پور با اشاره به اینکه بارها و بارها مقام معظم رهبری نیز از افزایش تعداد زندانیان ابراز تاسف کرده و خواستار رسیدگی و پیگری این مسئله شده انداظهارکرد: در این راستا مسئولان دستورالعمل کاهش جمعیت کیفری را مطرح کرده و بعد از بررسی‌های کارشناسی ریاست قوه قضاییه نیز این دستورالعمل راتایید و اکنون این مورد در کشور پیگیری و رصد می‌شود.

وی با تاکید بر این که گام‌های موثری ازسوی سازمان زندانهای کشور در این راستا برداشته شده است خاطر نشان کرد: یکی از مهمترین مباحث مرتبط سلامت زندانیان است که این موضوع با مطرح شدن بحث خود اظهاری درخصوص ابتلا به بیماری‌ها ازسوی زندانیان به صورت داوطلبانه پیگیری میشود که نتیجه آن توسعه سلامت جامعه زندانیان خواهد بود تا از ورود مشکلاتی که زندانیان از نظر سلامت دارند به درون جامعه پیشگیری شود.

معاون قضایی سازمان زندان‌های کشور با اشاره به اینکه خود اظهاری درخصوص بیمارهایی همچون ایدز و هپاتیت در بین زندانیان منجر به شناسایی این افراد و در واقع توسعه سلامت زندانیان شده است تصریح کرد: این مهم باعث شد تا این افراد خود داوطلبانه مراجعه کنند و به جامعه برگردند.

وی با بیان اینکه در بحث کاهش جمعیت کیفری میتوان از ظرفیتهای چهارگانه فقهی، اجتماعی، مدیریتی و قانونی بهره برد گفت: در بحث ظرفیت قانونی قضات ما می‌توانند ازجایگزین‌های حبس را در دادسراها و محاکم قضایی استفاده کنند.

زندانیان مواد مخدر بیشترین جمعیت را درزندان‌های همدان دارند.

شیخ پور با تاکید بر اینکه زندان جایی برای نگهداری افراد جانی، مفسدان اقتصادی و مخلان امنیتی است اما درحال حاضر جمعیت بالایی از زندانیان را افراد تشکیل می‌دهند که در جامعه حضور آنها خطری برای مردم ندارد گفت: متاسفانه بیشتر جمعیت زندانیان همدان را حوزه مواد مخدر روانگردان به خود اختصاص داده و بعد سرقت و جرایم علیه اشخاصبیشترین آمار را بین مجرمین دارند اما باید درخصوص مجرمین مواد مخدرگفت که آنها اغلب به شکل خرد و مصرف کننده هستند که این گونه افراد را میتوان از طریق استفاده از مجازات‌های جایگزین‌های حبس کمک کرد تا وارد زندان نشوند.

وی با تاکید براینکه باید از ورود افرای که برای اولین بار مرتکب جرائم همچون مالی و خرد می‌شوند جلوگیری کنیم تصریح کرد: نباید ابهت زندان را شکست چرا که زندان شدن افرادی این چنینی تبعاتی همچون متلاشی شدن کانون خانواده و ترد شدن از جامعه را به دنبال دارد گرچه در این راستا نیز از طریق بهره مندی از فضای مشاوره خانواده و همسران این تاکید براینکه نباید از فضای آموزش‌های فرهنگی و باز اجتماعی کردن زندانیان غافل شد تصریح کرد: این یک واقعیت است که با ازدیاد جمعیت زندان مسائل امنیتی در اولویت قرار می‌گیرد و به سختی می‌توان به مسائل فرهنگی پرداخت بنابراین یکی از شرایطی که می‌توان به تربیت زندانیان کمک کند موضوع کاهش جمعیت زندانیان است.

کاهش 23 درصدی زندانیان مهریه و مالی

شیخ پوربا با اشاره به کاهش 27 درصدی زندانیان در مباحثی همچون بحث مهریه و مالی تا مهرماه سالجاری خاطر نشان کرد: تا این تاریخ برای این موضوع 3هزار849 نفر زندانی داشتیم که این آمار تا دی ماه به 2هزار700 نفر رسیدکه بیانگر کاهش 23 درصدی جمعیت کیفری در این زمینه است.

معاون قضایی سازمان زندان‌های کشور با اشاره به اینکه تا چندی پیش بیشترین زندانیان ماچیزی حدود 40 درصد به حوزه مواد مخدرمربوط بوده و هست اما با اجرای دستورالعمل کاهش مجازات حبس شاهدکاهش روز افزون تعداد این زندانیان بودیم گفت: توجه به این نکته ضروری است که بسیاری ازاین افراد خرده کار دراین مقوله گمراه شده و در بستر مسائلی همچون فقر و بیکاری گرفتار باند‌های کلان شده و درنهایت دستگیر و محبوس میشوند این درحالی است که میتواند آنها را با مجازات‌های جایگزین کمک و درعین حال به قول معروف نقره داغ کرد.

رئیس کل دادگستری استان همدان نیز در ادامه این مراسم با تاکید براینکه متاسفانه علیرغم اینکه مسائل مرتبط با زندان‌ها و به تعبیری ندامتگاه همچون مدیریت این مراکز، یکی از مباحث مهم در هر استان است اما از سوی مردم و حتی دستگاه و نهاد این مقوله کمرگ دیده می‌شود گفت: فعالیت در ندامتگاه‌ها در منظر عموم مردم بروز و ظهور ندارد اما در پشت پرده ظاهر، بسیاری از افراد دراین بستر تلاش می‌کنند که امنیت را از این طریق به عنوان مهم‌ترین مقوله هر فرد در یک جامعه را تأمین کنند.

توکل حیدری با تاکید بر جایگاه برقراری امنیت در هر جامعه تصریح کرد: درصورت عدم استقرار امنیت هیچ تلاش و مدیریتی، توان فعالیت مؤثر را ندارد چراکه همه اقدامات از جمله اشتغال، سرمایه گذاری وفعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی نیازمند وجود آرامش و امنیت در درجامعه است.

وی با بیان اینکه در جامعه‌ای که امنیت وجود ندارد رشد در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آن جامعه به مخاطره خواهد افتاد اذعان کرد:همانطور که گفتم یکی از مؤلفه‌های مهم تأمین امنیت درجامعه، زندان‌ها هستند که با فعالیت مؤثر خود می‌توانند این مؤلفه را ارتقاء دهند.

وجود240 هزار زندانی در سطح کشور

حیدری با بیان اینکه بنده آمار دقیقی از زندانیان درکشور ندارم اما طبق آمار اعلام شده چیزی حدود 230 تا 240 هزار زندانی در سطح کشور وجود دارد، افزود: این رقم جمعیت قابل توجهی که است که سازمان زندانها در سطح کشور درصدد کاهش جمعیت زندانیان و همچنین تربیت مجدد آنها هستند.

وی با اشاره اینکه وظیفه نهادهای مسئول همچون دادگستری و سازمان زندانها کاهش جمعیت قابل توجه از زندانیان است تاکید کرد: با ارائه خدمات فرهنگی می‌توان این افراد را تربیت و بازاجتماعی کرد.

حیدری با تاکید براینکه زندانیان، افرادی هستند که اگر چه خطا کار بوده و مرتکب جرم شده‌اند اما بسیاری از آنها ظرفیت باز اجتماعی شدن دارند ابراز کرد: پس قضات به ویژه قضات اجرای احکام باید از ظرفیتهای تعریف شده قانونی برای جایگزین مجازات‌ها استفاده کنند تا از ماندن این افراد در درفضای زندان جلوگیری کنند.

وی با تاکید براینکه زندانیان نیز دارای کرامت انسانی اند پس مسئولان و مدیریت زندان همیشه باید بر فعالیت زندانیان در تمام زمینه‌ها نظارت داشته و به بازاجتماعی شدن آنها و عین حال بازسازی شخصیتی همت گمارند تصریح کرد: بازهم تاکید می‌کنم باید در راستای کاهش جمعیت زندانیان تلاش کنیم چرا که نه تنها زندانی، بلکه خانواده او نیز از آسیب‌های اجتماعی در امان نخواهد ماند.

وی از آمار مطلوب برگشت به زندان در استان ابراز خرسندی کرد گفت: حدود 70 درصد از افراد زندانی سابقه کیفری نداشته و سابقه حبس ندارند اما باید برای کاهش آمار زندانیان همچنان تلاش کنیم.

حیدری با اشاره به با نقش مؤثر فعالان حوزوی در فرهنگسازی برای زندانیان عنوان کرد: علما، طلاب و اساتید اخلاق می‌توانند با حضور خود در زندان‌ها، در راستای انجام کارهای فرهنگی، بهترین خدمت را بهاین گونه افراد در این مراکز ارائه دهند و چه چیزی بهتر از اینکه یک فرد خطاکار را به راه درست دعوت کنندچرا جامعه آماری بالای دراین گونه مراکز مخاطب آنها خواهند بود.

حیدری با تاکید براینکه زندان مکان افرادی که به علت بدهی مالی، مهریه و عدم توان مالی گرفتار شده اند نیست بلکه حبس آنها، نشان دهنده ضعف در فرآیند‌های آموزش فرهنگی در جامعه است چرا که می‌توان مجازات‌های جایگزین را برای آنها انتخاب کرد اذعان کرد: زندان مکان متهمان و مجرمینی است که ارتکاب جرم مشغله زندگی آنها شده و نظم جامعه را مختل می‌کنند اما متأسفانه در حال حاضر ذهن قضات بر مجازات حبس و زندان متمرکز شده واین موضوع جزئی از فرهنگ مردم و جامعه شده است.

رئیس کل دادگستری استان همدان با تاکید براینکه باید این رویکرد را درجامعه تغییر داد گفت: لازمه تحقق این امر به کارگیری مجازات‌های جایگزین از سوی قضات به عنوان یک فرهنگ صحیح و مؤثراست.

از حاشیه‌ها درکار دور می‌کنم

مدیرکل جدید زندان‌های استان همدان نیز با بیان اینکه از حاشیه در کار به دور خواهیم کرد گفت: تحقق اهداف عالیه نظام در راستای کاهش مجازات حبس حرکت جهادی می‌خواهد که پیگیری خواهد شد.

پژمان پروین اشاره به اینکه در باب الرضا گنجینه معرفت‌ها یعنی خراسان شمالی افتخار خدمت داشتم و با اندوخته ای از تجربیات به همدان آمدم و به جمع همکاران خود برگشتم اذعان کرد: با توجه به خدمات مدیرکل قبل میتوانم بگویم بهترین دستاورد در طول این شش سال در همدان همدلی و وفاق بوده که براین اساس راه مدیرکل قبل را ادامه خواهم داد و امیدوارم آقای محمد یاری در سمت مدیریت زندان‌های استان آذربایجان غربی همچون محل خدمت پیشین خود موفق عمل کند.

پروین با تایید این مبحث که بیشتر جمعیت زندانیان همدان در حوزه مواد مخدر هستند تصریح کرد: براین اساس طبق دستورالعمل ابلاغی در راستای کاهش جمعیت کیفری تلاش تلاش خواهم کرد لذا امیدوارم در پایان مدت خدمتم شرمنده نظام و انقلاب نباشم.

مدیر کل زندان‌های همدان در آخرین جلسه شورای اداری و برنامه ریزی اداره کل زندان‌های همدان، ضمن قدردانی از زحمات روسا و کارکنان ستادی و زندان‌های تابعه گفت: استفاده از متخصصان امر در برنامه‌ها و همدلی کلیه همکاران در تمام امور از برنامه‌های پیش روست و موفقیت یک کار گروهی و همدلی همکاران را می‌طلبد،که اینجانب در طول مدتی که در این استان بودم وفاق و همدلی در بین کارکنان زندان‌های استان همدان را دیدم.

مدیر کل سابق زندان‌های استان همدان با بیان اینکه به کارگیری تمام ظرفیت‌ها و بالابردن انگیزه در کارکنان زندان‌ها سرلوحه برنامه‌های اینجانب در اداره زندان‌های استان همدان بود و در واگذاری پست‌های مدیریتی به نیروهای بومی استان اعتماد کردم.

حسن محمدیاری خاطر نشان کرد: خداوند منان را شاکرم که بر من منت نهاد تا مدت 6سال و اندی را در جمع با صفا و پر محبت شما همکاران گرامی در استان همدان سپری کنم.

محمد یاری ادامه داد: با اذعان به این حقیقت که، آنچه محقق شده، لطف پروردگار و آنچه مانده، بضاعت ناچیز این بنده بوده است، و صمیمانه درخواست دارم قصور و کاستی هایم را با دیده رحمت، بر من ببخشایند.

وی با اشاره به بخشی از فعالیت‌های عمرانی و فرهنگی خود در شش سال خدمت خود عنوان کرد: ساخت زندان جدید ملایربه مسحت 20 هکتار با گنجایش 750 نفر، بهسازی زندان ها، بهسازی و تکمیل واحدهای بهداری و بستری و غربالگری و کنترل بیماری‌ها را از دیگر اقدامات انجام شده در این مجموعه است.

محمدیاری با اشاره به اینکه در تمام حوزه‌های امنیتی و اجرائی و قضایی اقداماتی را انجام داده‌ایم. بازسازی و تجهیز زندان‌های همدان، نهاوند، تویسرکان و اردوگاه از جمله اقدامات بوده است.

مدیرکل سابق زندان‌های همدان بابیان اینکه صنعتی‌کردن تمام آشپزخانه‌های زندان‌های تابعه استان نیز از دیگر اقداماتی که طی این مدت انجام شده اذعان کرد: اجرای دیوار محافظتی در زندان مرکزی همدان و همچنین احداث زیر گذر در مسیر زندان مرکزی از دیگر اقدامات عمرانی است.

وی با اشاره به کسب رتبه برتر اقدامات هنری زندان‌های کشور افزود: افزایش اشتغال و حرفه آموزی زندان‌های استان از دیگر اقدامات است.

گفتنی است حسن محمد یاری از سال 1391 به مدت 6 سال و اندی به عنوان مدیرکل زندان‌های همدان این مسئولیت را بر عهده داشت که روز گذشته با صدور حکمی از سوی رئیس سازمان زندان‌ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور به عنوان مدیر کل جدید زندان‌های استان آذربایجان شرقی معرفی شد.