شناسه خبر:50537
1400/10/11 09:36:30

سپهرغرب، گروه سلامت: پژوهشگران دریافتند ژنی که احتمال ابتلای افراد به بیماری آلزایمر را افزایش می‌دهد، ممکن است احتمال ابتلای به کووید 19 دارای علائم شدید یا تهدید‌کننده زندگی را نیز بیشتر کند.

مطالعات پیشین پژوهشگران نشان می‌دهد افرادی که دارای ژن موسوم به APOE4 هستند بیشتر در دوران پیری با آلزایمر دست و پنجه نرم می‌کنند. 

اکنون محققان دانشگاه و بیمارستان هلسینکی دریافتند که به نظر می‌رسد این ژن با افرادی که علائم شدید کرونا را داشته یا به‌طور طولانی مدت دچار عوارض این بیماری می‌شوند، ارتباط دارد.

این گزارش به‌طور خاص، تمام ارتباط‌‌های بین ژن APOE4 و شدت ابتلا به کرونا را در میان جمعیت فنلاند بررسی کرد. 

نویسندگان مطالعه همچنین تغییرات میکروسکوپی مغزی را در اجساد آلوده به کووید-19 تجزیه و تحلیل و هرگونه ارتباط بین APOE4 و شکایات ناشی از خستگی ذهنی گزارش شده 6ماه پس از شروع این بیماری ویروسی را بررسی کردند.

طی مطالعات فوق، این تیم بیش از 46 هزار شهروند فنلاندی را مورد ارزیابی قرار دادند که بیش از 2600 نفر از آنها دارای تست مثبت کرونا بودند.

برای بررسی تغییرات میکروسکوپی ناشی از عفونت کووید در مغز، دانشمندان 21 جسد افراد فوت شده ناشی از کرونا را نیز بررسی کردند. محققان مجموعه داده اضافی را شامل 156 نفر که علائم خستگی ذهنی را تجربه می‌کردند، به این یافته‌ها اضافه کردند.

نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که حاملان ژن APOE4 بیش از دو برابر بیشتر در معرض علائم انواع کووید 19 شدید هستند که بیماری آن‌ها نیاز به مراقبت‌های ویژه دارد. 

همچنین توجه به این نکته مهم است که اعضای این تیم، خونریزی‌های میکروسکوپی بیشتری را در افراد داری ژن APOE4 که به کرونا مبتلا شده بودند، پیدا کردند.

یوهانا هاستبکا سرپرست این تیم تحقیقاتی درباره یافته‌های فوق می‌گوید: این نوع ژن ممکن است بر شدت علائم طولانی کووید نیز تأثیر بگذارد، به‌ویژه برای کسانی که به‌دلیل عفونت اولیه نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند. 

مطالعات قبلی نشان می‌دهد که بیماران مبتلا به کووید طولانی مدت می‌توانند بیش از 200 علامت مختلف را برای ماه‌ها پس از عفونت، تجربه کنند.

هاستبکا در این رابطه می‌گوید: طی این مطالعه، خستگی ذهنی که به عنوان مشکل در جهت دهی توجه و تمرکز تعریف می‌شد، به‌عنوان یکی از این علائم ظاهر شد.

شرح کامل این پژوهش در آخرین شماره مجله تخصصی Acta Neuropathologica Communications منتشر شده است.

شناسه خبر 50537