
سپهرغرب، گروه خبر: هیئت «درب دلاکان» یکی از قدیمیترین هیئتهای عزاداری در شهر خرمآباد و استان لرستان است که هر ساله در ایام محرم شاهد حضور خیل عظیمی از عزاداران حسینی است که میآیند تا ارادت خود را با عزاداری که در این هیئت به شیوه سنتی صورت میگیرد، به سید و سالار شهیدان نشان دهند.
همه مردم کشور در روز عاشورا در قاب تلویزیون عزاداری خالصانه مردم خرمآباد را در غم شهادت اباعبدالله حسین(ع) دیدهاند و چهبسا با دیدن چهرههایی که گرد غباربر آنها نشسته اشکها ریخته باشند.
عزاداری محرم در خرمآباد با تمام نواحی کشور متفاوت است و به قول مردم خرمآباد در این شهر شاهد خاکیترین عزاداری در غم شهادت فرزندان حضرت ابوتراب (ع) هستیم.
در میان هیئتهای شهر خرمآباد دو هیئت درب دلاکان و پشت بازار در بحث جهانی کردن عزاداری سرور و سالار شهیدان به خاطر سابقه طولانی خود و حفظ آیین قدیمی عزاداری قوم لر نقش مهمی داشتهاند.
در این گزارش به معرفی یکی از هیئتهای بزرگ و قدیمی شهر خرمآباد یعنی هیئت درب دلاکان میپردازیم.
هیئت درب دلاکان نام خود را از محله باسابقهای که در آن تأسیسشده دارد و بر اساس شواهد در سال 1285 هجری قمری تنی چند از بزرگان این محله برای ساماندهی عزاداریهای شهر خرمآباد اقدام به تأسیس این هیئت کردهاند.
با توجه به آنکه قصد داریم در این گزارش هیئت درب دلاکان را معرفی کنیم ابتدا بهرسم ادب نام تنی چند از بزرگان و مداحان این هیأت قدیمی شهر را میبریم.
اسامی مسؤولان هیئت درب دلاکان
مرحوم حاج اسدالله زمانبر (1323-1246)، نورالله فروغی (1372-1281)، علیاصغر ناصریان (1338-1252)، حاج تقی حیدری (1350-1268)، حاج عابد حیدری (1373-1276)، حاج علی کرم سوزنی (رشنو)(1369-1290) حاج منصور اصغری، اصغر قمری (1352-1280)، شاهمراد غیبی (1340-1261)، کربلایی فرامرز الماسیان (1340-1260)و حاج سید عیسی محمدیان (1352-1267) از جمله بزرگان این هیئت بودهاند.
همچنین مرحوم عزیزالله شیروانی، حاج حبیب نیکنام، حاج علی گلشن (مداح زنجیرزنها)، حاج صادق نصیریو علیرضا قهرمانی مداحان هیأت درب دلاکان درگذر زمان بودهاند.
در ادامه گزارش برای آشنایی بیشتر با این هیئت به سراغ مسئول هیئت درب دلاکان رفتهایم.
فریدون نصیری در سال 29 در محله درب دلاکان خرمآباد به دنیا آمد. در همان سنین کودکی به خاطر اینکه پدرش مرحوم صادق نصیری مداح این هیئت بود در تمامی مراسمات هیئت دربدلاکان خرمآباد حضور پیدا میکرد. پس از درگذشت پدرش با وجوداینکه به حرفه دندانپزشکی مشغول بود مسئولیت مدیریت این هیئت را بر عهده گرفت.
او میگوید در گذشته جمعیت غالب خرمآباد در دو محله قدیمی درب دلاکان و پشت بازار بوده و به همین علت نخستین هیئات خرمآباد در این مناطق ایجادشده است، این در حالی است که امروز وسعت و جمعیت شهر خرمآباد دهها برابر شده و در تمامی کوچه و محلات شهر مردم برای عزاداری اباعبدالله هیأت تشکیل دادهاند.
مسئول هیئت درب دلاکی در ادامه صحبتهایش به موضوع عزاداری خرمآباد اشاره میکند و میگوید: در گذشته در تمام نقاط کشور مراسم گلمالی روز عاشورا خرمآباد را عملی نادرست میدانستند اما با تلاش هیئتهای پرسابقه شهر در سال 85 این موضوع در کشور ثبت شد و طی سالهای گذشته عزاداری مردم خرمآباد به گوش جهانیان رسیده است بهطوریکه هر ساله شاهد حضور عکاسان زیادی از نقاط مختلف جهان در مراسم روز عاشورای حسینی هستیم.
نصیری میگوید درگذشته هیئتهای خرمآباد مثل امروز شبها به عزاداری میپرداختند و به علت اینکه در خیابانهای شهر چراغی وجود نداشت عده زیادی با چراغهای قدیمی توری مسیر خیابان را برای عزاداری مردم روشن میکردند.
وی همچنین معتقد است که نظام پهلوی به علت محبوبیت بالای هیئتهای پشت بازار و درب دلاکان بین این دو هیئت اختلاف ایجاد میکرد اما خوشبختانه پس از انقلاب و در سالهای اخیر دیگر اختلافی بین اعضای این هیأتها وجود ندارد.
مسئول هیئت درب دلاکان میافزاید: پدرش در گذشته تمام هزینه هیئت درب دلاکان را تقبل کرده و هنگامیکه در بستر مرگ بوده به او نیز وصیت کرده که پس از او این کار را ادامه دهد و او توانسته باگذشت بیش از 30 سال هنوز نیز به وصیت پدرش مبنی بر تامین هزینههای مالی هیئت پایبند بماند.
نصیری میگوید تمامی اهالی درب دلاکان نسبت به این هیئت تعصب خاصی دارند و حتی افرادی که دهها سال است در خارج از کشور زندگی میکنند در ایام ماه محرم برای شرکت در عزاداری این هیئت به خرمآباد میآیند زیرا آنها معتقدند که با شرکت در عزاداری امام حسین(ع) زندگی آنها یک سال بیمه میشود.
وی معتقد است درگذشته عزاداریها خیلی ساده و خالصانهتر نسبت به امروز بوده است و امروزه شاهد این هستیم که متأسفانه عدهای در عزاداریها به دنبال خودنمایی هستند اما همه عزاداران اباعبدالله باید بدانند که چیزی که باعث شده عزاداری امام حسین باگذشت بیش از هزار و 400 سال از شهادت آن حضرت باقی بماند همان سادگی و نیت خالصانه عزاداران در طی این سالها بوده است.
مسوول هیئت درب دلاکان میگوید در سال 1340 پدرش برای خرید چلچراغ برای عزاداری امام حسین بیش از 11 هزار متر از زمینهای خود را در محلهای که امروزه مطهری خوانده میشود فروخته و این نشانه این است که کسی که مسئولیت هیأت را برعهده میگیرد این مسئولیت را تنها برای رضای خدا و نه خودنمایی بین مردم، قبول میکند.
نصیری معتقد است اگر امروز در جامعه مردم به اهدافی که امام حسین برایش قیام کرده عمل کنند بسیاری از مشکلات امروز جامعه حل میشود همچنین باید از ظرفیت محرم برای اصلاح آسیبهای اجتماعی استفاده کنیم لازم به ذکر است که در سالهای پیش از انقلاب افراد زیادی به حرمت ماه محرم دست از کارهای حرام در این ماه بر میداشتند.
وی میگوید: هیئات علاوه بر سینهزنی باید در راستای کارهای دینی نیز فعالیت کنند برای مثال هیئت درب دلاکان از سال 70 تا به امروز هر هفته مراسم دعای ندبه برگزار میکند و همین اقدامات باعث جذب جوانان زیادی به این هیأت شده است.
نصیری در بخش پایانی گفتوگو از بالا رفتن هزینههای عزاداری صحبت کرد و گفت هزینهها نسبت به سال گذشته چند برابر شده این در حالی است که کمکهای دولتی تغیری پیدا نکرده است و این عوامل بر فعالیت هیئات تأثیر گذار است.
شناسه خبر 11704